Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Επίδομα 600 ευρώ σε κατοίκους ορεινών περιοχών - Ποιοι το δικαιούνται

Από 300 ευρώ έως 600 ευρώ θα λάβουν ως επίδομα φέτος οι φτωχότερες οικογένειες που διαμένουν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας.
Βασικό κριτήριο χορήγησης αποτελεί το εισόδημα, καθώς και ο χρόνος διαμονής στις περιοχές αυτές.
 
Ειδικότερα με βάση την εγκύκλιο προβλέπεται:
α. Δικαιούχοι της εν λόγω εισοδηματικής ενίσχυσης είναι οι οικογένειες Ελλήνων υπηκόων και υπηκόων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και των μονογονεϊκών, των οποίων τα μέλη κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπως αυτές ορίζονται στην οδηγία 85/148/ΕΟΚ, και των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 4.700 ευρώ
β. Ειδικότερα το ύψος της υπόψη εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται μετά την κατά καιρούς αναπροσαρμογή του στο 600 ευρώ, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ και τα 300 ευρώεφόσον αυτό κυμαίνεται μεταξύ 3.000 ευρώ και 4.700 ευρώ.
 
Παραδείγματα:
 
1. Αν σε ένα σπίτι ζουν δύο οικογένειες παππούς - γιαγιά, πατέρας - μητέρα - παιδιά, κάνουν δύο ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις, παρόλο που είναι ένα νοικοκυριό δικαιούνται εισοδηματική ενίσχυση και οι δύο οικογένειες λαμβανομένων υπόψη σε κάθε περίπτωση και τα εισοδηματικά κριτήρια έκαστης.
 
2. Αν σε ένα σπίτι ζει μια οικογένεια πατέρας - μητέρα - παιδί αλλά το παιδί δεν είναι προστατευόμενο μέλος, (κάνει ξεχωριστή φορολογική δήλωση) μόνος δικαιούχος της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι ο πατέρας (εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια). Το παιδί δεν είναι δικαιούχος διότι στην προκειμένη περίπτωση δεν αποτελεί από μόνο του οικογένεια.
Στους δικαιούχους της ενίσχυσης περιλαμβάνονται και οι μονογονεϊκές οικογένειες
Προκειμένου πάντως να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές και για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, οι αιτήσεις των δικαιούχων μετά των απαιτούμενων δικαιολογητικών μπορεί να υποβάλλονται και μέσω των ΚΕΠ {(σχετ. η αριθ.8915/2005 Κ.Υ.Α. (Β.634)}, τα οποία στη συνέχεια διαβιβάζουν στις Διευθύνσεις Οικονομικού ή στα Τμήματα Διοικητικού - Οικονομικού των οικείων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
 


Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Ψηφίστηκε η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για το 2014-2020

Η συμφωνία που είχε επιτευχθεί με το Συμβούλιο ως προς τις πέντε νομοθετικές πράξεις που μεταρρυθμίζουν τη γεωργική πολιτική της ΕΕ εγκρίθηκε και επισήμως από το Κοινοβούλιο την Τετάρτη αφού υπερψηφίστηκε η νέα ΚΑΠ για την περίοδο 2014 2020.
Η νέα ΚΑΠ (κοινή αγροτική πολιτική)  κατά την περίοδο 2014-2020 θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, τη δικαιότερη κατανομή των ενισχύσεων της ΕΕ και την παροχή βοήθειας στους αγρότες, ώστε να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις τις αγοράς.
Η πρώτη μεταρρύθμιση της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ, η οποία αποφασίστηκε από κοινού από τους υπουργούς και τους άμεσα εκλεγμένους ευρωβουλευτές, μόλις έλαβε το τελικό της σχήμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς και δύσκολης πορείας, το Κοινοβούλιο έκανε σημαντικές βελτιώσεις. Η νέα ΚΓΠ θα επιτύχει μία καλύτερη ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας των τροφίμων και της προστασίας του περιβάλλοντος, θα προετοιμάσει καλύτερα τους αγρότες για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις και θα είναι πιο δίκαιη και πιο λογική», είπε ο PaoloDeCastro (Σοσιαλιστές, Ιταλία), πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γεωργίας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων των ευρωβουλευτών με το Συμβούλιο.
Δικαιότερη κατανομή των ενισχύσεων της ΕΕ
Για να διασφαλίσουν ότι οι άμεσες ενισχύσεις χορηγούνται μόνο σε «ενεργούς αγρότες», οι ευρωβουλευτές έπεισαν το Συμβούλιο να καταρτίσει έναν κατάλογο με κάποιες κατηγορίες φυσικών ή νομικών προσώπων, όπως αυτοί που διευθύνουν αερολιμένες ή γήπεδα, στις οποίες δεν θα χορηγούνται άμεσες ενισχύσεις εκτός εάν αποδείξουν ότι η γεωργική τους δραστηριότητα συνεισφέρει σε σημαντικό μερίδιο του εισοδήματός τους.
Το Κοινοβούλιο επέμεινε επίσης σε ένα υποχρεωτικό, πανευρωπαϊκό σύστημα, που θα δίνει στους αγρότες νεαρής ηλικίας ένα συμπλήρωμα ενίσχυσης της τάξης του 25% για τα πρώτα 25 έως 90 εκτάρια που καλλιεργούν. Οι αγρότες με μικρές εκμεταλλεύσεις θα μπορούν επίσης να λάβουν περισσότερα χρήματα. Αντίθετα, οι αγρότες με μεγάλες εκμεταλλεύσεις που λαμβάνουν πάνω από 150.000 ευρώ θα δουν την ενίσχυσή τους να μειώνεται τουλάχιστον κατά 5 %.
«Εκτός από την μετατόπιση των χρηματοδοτήσεων από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους και νεότερους εξασφαλίσαμε και την καλύτερη κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων σε όλη τη ΕΕ. Έως το 2020 οι αγρότες από διαφορετικά κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον το 72% του κοινοτικού μέσου όρου άμεσων ενισχύσεων», δήλωσε ο Luis Manuel Capoulas Santos (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία), εισηγητής των εκθέσεων για τις άμεσες ενισχύσεις και την αγροτική ανάπτυξη.
“Φιλικότερη προς το περιβάλλον” γεωργική πολιτική, χωρίς διπλή χρηματοδότηση
Βάσει της νέας ΚΓΠ, το 30% των προϋπολογισμών των κρατών μελών για τις άμεσες ενισχύσεις θα χορηγείται μόνο εάν εφαρμόζονται (υποχρεωτικά) μέτρα φιλικά για το περιβάλλον, όπως είναι η διαφοροποίηση της καλλιέργειας, η διατήρηση μόνιμων βοσκοτόπων και λειμώνων και η δημιουργία “περιοχών με οικολογική εστίαση”.
«Η διπλή χρηματοδότηση» (δηλαδή η διπλή χορήγηση ενισχύσεων στους αγρότες για τα ίδια οικολογικά οφέλη) δεν θα επιτρέπεται. Oι αγρότες που δεν εφαρμόζουν τα υποχρεωτικά μέτρα για το περιβάλλον θα αντιμετωπίζουν επιπρόσθετες κυρώσεις, πέρα από την απώλεια των «πράσινων» ενισχύσεων. Οι εν λόγω κυρώσεις θα τεθούν σταδιακά σε εφαρμογή κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια της νέας ΚΓΠ. «Είναι ζήτημα δικαιοσύνης να δοθεί στους αγρότες περισσότερος χρόνος για να εξοικειωθούν με τους νέους κανόνες. Καμία κύρωση δεν θα επιβληθεί τα πρώτα δύο χρόνια της νέας ΚΓΠ. Mόνο μετά από τα δύο πρώτα έτη το μερίδιο των αποκαλούμενων “πράσινων” ενισχύσεων που θα παρακρατείται σταδιακά θα φτάσει το ανώτατο όριο του 25%», είπε ο Giovanni La Via (ΕΛΚ, Ιταλία), εισηγητής έκθεσης για τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής.
«Mε τα νέα μέσα για τη διατήρηση και την ανάπτυξη των αγροτικών οικονομιών, τη βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος και την αποφυγή της διπλής χρηματοδότησης, οι δημόσιοι πόροι θα αξιοποιούνται καλύτερα ως προς την παροχή δημοσίων αγαθών σε όλους», επεσήμανε ο Capoulas Santos.
Ισχυρότεροι οι αγρότες απέναντι στις κρίσεις
Το Κοινοβούλιο διασφάλισε επίσης ότι οι οργανώσεις παραγωγών θα εφοδιαστούν με πρόσθετα μέσα ώστε να βοηθήσουν τους αγρότες να αντιμετωπίσουν τη μεταβλητότητα της αγοράς και να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους ισχύ ως προς τον καθορισμό των τιμών. «Για παράδειγμα, το πεδίο εφαρμογής των τομέων στους οποίους οι οργανώσεις παραγωγών μπορούν να διαπραγματεύονται τις συμβάσεις παράδοσης, χωρίς να παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού, θα διευρυνθεί. Οι ισχυρότερες οργανώσεις παραγωγών θα επιτρέψουν στους αγρότες να βελτιώσουν την οικονομική τους θέση, αλλά αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε καρτέλ», είπε ο Michel Dantin (ΕΛΚ, Γαλλία), εισηγητής της έκθεσης για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων.
Ιστορικό
Η διαδικασία μεταρρύθμισης της ΚΓΠ, που ξεκίνησε το Κοινοβούλιο το 2010, έφτασε στο τελικό της στάδιο τον Ιούνιο του 2013, όταν οι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων εκ μέρους του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τα σημαντικότερα ζητήματα.
Η τελική ψηφοφορία στην ολομέλεια έρχεται μετά από άλλον ένα γύρο διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια των οποίων επιλύθηκαν τα υπόλοιπα ζητήματα. Η δέσμη νομοθετικών μέτρων που εγκρίθηκε περιλαμβάνει τέσσερις κανονισμούς σχετικά με τη γεωργική πολιτική της ΕΕ για την περίοδο 2015-2020 και ένα κανονισμό που θεσπίζει ορισμένους μεταβατικούς κανόνες για το 2014.
Αποτελέσματα της ψηφοφορίας
Η πρόταση κανονισμού για τις άμεσες ενισχύσεις εγκρίθηκε με 440 ψήφους υπέρ, 238 κατά και 10 αποχές.
Η πρόταση κανονισμού για την αγροτική ανάπτυξη εγκρίθηκε με 576 ψήφους υπέρ, 101 κατά και 11 αποχές.
Η πρόταση κανονισμού για την κοινή οργάνωση των αγορών γεωργικών προϊόντων εγκρίθηκε με 426 ψήφους υπέρ, 253 κατά και 8 αποχές.
Η πρόταση κανονισμού για τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής εγκρίθηκε με 500 ψήφους υπέρ, 177 κατά και 10 αποχές.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Πριμ έως 20.000 ευρώ σε 6.000 νέους αγρότες για πρώτη εγκατάσταση στην ύπαιθρο

Νέα προκήρυξη Ν. Αγροτών εντός Δεκεμβρίου 2013


Το αργότερο εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου θα γίνει η προκήρυξη του καινούριου προγράμματος Νέων Αγροτών, από το οποίο θα ωφεληθούν 6.000 αγρότες, δεσμεύτηκε ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων Δημήτρης Ιατρίδης, κατά την συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο.
Τονίζεται η ανάγκη δέσμευσης πόρων στη νέα προγραμματική περίοδο για να είναι δυνατή η ετήσια προκήρυξη του προγράμματος.
Ο αναπληρωτής υπουργός ζήτησε την απλοποίηση διαδικασιών για το πριμ πρώτης εγκατάστασης των νέων αγροτών και υπογράμμισε την ανάγκη να προκηρύσσεται κάθε χρόνο πρόγραμμα νέων αγροτών, προκειμένου να ανανεωθεί ηλικιακά το αγροτικό δυναμικό της χώρας.
Γι’ αυτό το λόγο επεσήμανε την ανάγκη δέσμευσης σημαντικών πόρων στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 ώστε να είναι δυνατή η ετήσια προκήρυξη του συγκεκριμένου προγράμματος. Κατεύθυνση στην οποία δεσμεύτηκε να εργαστεί και ο Ειδικός Γραμματέας.


Όπως ενημέρωσε τον Αναπληρωτή Υπουργό, ο κ. Ιατρίδης, η προκήρυξη του καινούριου προγράμματος νέων αγροτών, μετά και την αναθεώρηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, θα γίνει το αργότερο εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου και θα ωφεληθούν τουλάχιστον 6.000 αγρότες. Το πριμ πρώτης εγκατάστασης διαφοροποιείται αναλόγως της περιοχής (ορεινή, μειονεκτική, πεδινή) και του είδους της εκμετάλλευσης (ζωική, φυτική, μικτή παραγωγή). Με βάση αυτά τα κριτήρια το πριμ μπορεί να ανέρχεται έως και 20.000 ευρώ.

Στο 1 ευρώ/στρέμμα ο φόρος στα αγροτεμάχια

Στο ένα ευρώ το στρέμμα ο φόρος για τα αγροτεμάχια, με απαλλαγή των κτισμάτων, κατέλειξε το υπ. Οικονομικών μετά τις διαμαρτυρίες των βουλευτών της συγκυβέρνησης. Την ίδια ώρα επιβαρύνονται τα αστικά ακίνητα μεγάλης αξίας.
..Την τελική έγκριση της τρόικας αναμένει εντός της ημέρας ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας προκείμενου να προχωρήσει αύριο, Πέμπτη 28 Νοεμβρίου στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στη Βουλή. Η ψήφιση του σχεδίου νόμου για τον ΕΝΦΙΑ θα γίνει πριν την ψήφιση του σχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού κάτι που αναμένεται στις 7 Δεκεμβρίου.
..Σε σχέση με το αρχικό σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΑ) τα κλιμάκια για τις οικίες μειώνονται από 30 σε 12. Στο πρώτο κλιμάκιο, για ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 500 ευρώ ανά τ.μ ο βασικός φόρος περιορίζεται στα 2 ευρώ, ενώ ο ανώτατος συντελεστής των 13 ευρώ επιβάλλεται για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 5.001 ευρώ ανά τετραγωνικό. Ακόμη προβλέπονται συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας και πρόσοψης. Για τους βοηθητικούς χώρους προβλέπεται μείωση του κύριου φόρου στο 10%. Προβλέπονται δε σημαντικές μειώσεις συντελεστών για απαλλοτριωτέα, διατηρητέα, παλαιά και ημιτελή κτίσματα καθώς και κτίρια ειδικών χρήσεων. Τα κλιμάκια φορολόγησης για τα οικόπεδα παραμένουν 25 και ο φόρος κυμαίνεται πλέον από 3 έως 9 ευρώ το στρέμμα.
Στα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος περιορίζεται σε 1 ευρώ το στρέμμα, διαγράφεται ο συντελεστής θάλασσας και επιβάλλονται χαμηλότεροι συντελεστές χρήσης. Οι νέοι συντελεστές είναι 0,1 για τα δασικά, 0,5 για βοσκοτόπια, 2 για κάθε είδους καλλιέργειες, 5 για λατομεία, 8 για εκθέσεις. Από την προσαύξηση κατοικίας στα αγροτεμάχια, απαλλάσσεται η πρώτη κατοικία έως 150 τ.μ. Εξαιρούνται ακόμη από το φόρο μαντριά, στάνες, πτηνοτροφεία, αποθήκες, κτηνοτροφεία, χοιροτροφεία, θερμοκήπια, πρόχειρα καταλύματα, χώροι στέγασης μηχανημάτων , κ.α..
Στο συμπληρωματικό φόρο (ΦΑΠ) το αφορολόγητο όριο αυξάνεται σε 300.000 ευρώ, ενώ ο ανώτατος συντελεστής παραμένει 1%, για περιουσίες αντικειμενικής αξίας άνω των 800.000 ευρώ. Όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα, οι συντελεστές του ΦΑΠ μειώνονται σε 0,5% και 0,25% αντίστοιχα. Τα αγροτεμάχια δεν θα μετρούν για την επιβολή ΦΑΠ.
πηγή: paseges.gr

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Νέα προκήρυξη για την υποστήριξη της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ

Υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εστάλη προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία θα διέπει το Μέτρο 123Α «Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων» του ΠΑΑ 2007-2013 που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο. Θα εκδοθεί σύντομα η 3η Πρόσκληση του Μέτρου 123Α, ο προϋπολογισμός της οποίας θα ανέρχεται περίπου στα 100.000.000 ευρώ και δικαιούχοι είναι οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει ότι έτσι ανταποκρίνεται στο εντυπωσιακά αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από παραγωγούς και μεταποιητές για επενδύσεις στη μεταποίηση τροφίμων, μέσω της ουσιαστικής απλοποίησης της νέας ΚΥΑ σε πολλά σημεία όπως:
  • για την ίδια συμμετοχή αρκεί αναφορά, χωρίς τεκμηρίωση με αντίστοιχη προσκόμιση αποδεικτικών εγγράφων,
  • η ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου του ΕΤΕΑΝ – ΤΑΕ (Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας),
  • η δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις ενίσχυσης και οι φορείς που έχουν εγκριθεί στα πλαίσια προηγούμενων προκηρύξεων του Μέτρου, για διαφορετικό φυσικό αντικείμενο,
  • η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων σε περισσότερους του ενός τομέα για την ίδια ή διαφορετική περιοχή, στα πλαίσια ενιαίας μελέτης,
  • η δυνατότητα μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων από Χώρες εκτός της Ε.Ε., στις περιπτώσεις προϊόντων που δεν παράγονται σε αυτές και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βελτιστοποιημένου τελικού προϊόντος συνολικά ή μεμονωμένα και μέχρι ποσοστού 20% της συνολικής προτεινόμενης επεξεργασίας πρώτων υλών,
  • η διάθεση του 20% των πόρων του προγράμματος για επενδύσεις από 5.000.000 – 10.000.000 ευρώ να πραγματοποιείται εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις και σε αντίθετη περίπτωση να διατεθούν στις λοιπές κατηγορίες,
  • εξαιρέθηκε η υποβολή των αιτήσεων σε έντυπη μορφή στις συναρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ και των Περιφερειών της Χώρας,
  • προβλέπεται η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων με τη διαδικασία να καθοριστεί με Υ.Α.,
  • στα δικαιολογητικά έγγραφα που θα συνοδεύουν την αίτηση και όσον αφορά στην μίσθωση ακινήτου προβλέπεται η δυνατότητα μίσθωσης οικοπέδων και εγκαταστάσεων με ιδιωτικό συμφωνητικό υπό την προϋπόθεση προσκόμισης συμβολαιογραφικής πράξης και πιστοποιητικού μεταγραφής με τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση ένταξης,
  • στα δικαιολογητικά έγγραφα που θα συνοδεύουν την αίτηση και όσον αφορά τις υπεύθυνες δηλώσεις αυτές να περιοριστούν σε μία,
  • δυνατότητα ελέγχου πληρότητας με προθεσμία 15 ημερών για την υποβολή των τυχόν ελλειπόντων δικαιολογητικών,
  • περιορισμό του χρονικού διαστήματος υποβολής της πρώτης αίτησης πληρωμής από τους 12 στους 8 μήνες, χωρίς δυνατότητα παράτασης, τόσο της πρώτης αίτησης πληρωμής όσο και του χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης,
  • δυνατότητα χρήσης εξωτερικών πιστοποιημένων αξιολογητών για την επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων,
  • δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής της δημόσιας δαπάνης, όπως προβλέπεται στον Κανονισμό.
Η ΚΥΑ αφορά την ενίσχυση επενδύσεων στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων στους τομείς κρέατος, γάλακτος, αυγών – πουλερικών, μελιού, διαφόρων ζώων, δημητριακών, ελαιούχων προϊόντων, οίνου, οπωροκηπευτικών, ανθέων, ζωοτροφών, σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού, φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών.
Σύμφωνα με όσα ορίζει η νέα ΚΥΑ, θα εκδοθεί σύντομα η 3η Πρόσκληση του Μέτρου 123Α ο προϋπολογισμός της οποίας θα ανέρχεται περίπου στα 100.000.000 € και δικαιούχοι οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κατά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2003/361/Ε.Κ καθώς και επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 750 υπαλλήλους ή έχουν κύκλο εργασιών μικρότερο των 200 εκατ. ευρώ.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης με αφορμή την υπογραφή της ΚΥΑ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 

«Στρατηγική μας προτεραιότητα είναι να ενισχύουμε τα ελληνικά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Με την υπογραφή της ΚΥΑ και την 3η Πρόσκληση του προγράμματος της μεταποίησης (Μέτρο 123Α) θα υποστηρίξουμε στην κρίσιμη αυτή οικονομική συγκυρία για τη χώρα, με κονδύλια ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, τις βιομηχανίες μεταποίησης γεωργικών προϊόντων που αποτελούν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα παραγωγής που συνδέει τα πρωτογενή μας προϊόντα με τους καταναλωτές. Ένας κρίκος που συνδέει τον πρωτογενή τομέα με τους κρίκους της διακίνησης και εμπορίας έως και τον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών, όπως είναι για παράδειγμα ο τουρισμός. Στη σύμπραξη αυτών των κρίκων, από το χωράφι μέχρι τον καταναλωτή, ο ρόλος των μεταποιητικών βιομηχανιών είναι καθοριστικός. Οι αγρότες αλλά και οι κτηνοτρόφοι χρειάζονται τη μεταποιητική βιομηχανία, αλλά και η μεταποιητική βιομηχανία χρειάζεται την πρώτη ύλη του πρωτογενούς τομέα. Πρέπει να πάνε μαζί χέρι-χέρι, ενώ σύντομα θα χρειαστούν οι συνέργειες τους για να ικανοποιήσουμε τις προτιμήσεις (βιολογικά – παραδοσιακά-ντόπια-φρέσκα προϊόντα, κ.α.) και τις απαιτήσεις της γαστρονομίας και του τελικού καταναλωτή. Η βιομηχανία τροφίμων είναι η μεγαλύτερη στον τόπο μας, καθώς απασχολεί περίπου 350.000 άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους. 
Εάν σε αυτήν προστεθούν και οι βιομηχανίες μεταποίησης άλλων γεωργικών προϊόντων, όπως τα εκκοκκιστήρια και τα κλωστοϋφαντουργεία βάμβακος, η εριοβιομηχανία, τα εργοστάσια των ζωοτροφών, καθώς και εκείνα των αρωματικών και φαρμακευτικών προϊόντων, πρόσφατα και των βιοκαυσίμων κ.ά τότε η σημασία τους γίνεται πραγματικά πρωτεύουσα για τη χώρα μας. Οι επιχειρήσεις που ενισχύονται σε όλη την ελληνική Περιφέρεια από τα προγράμματα μεταποίησης που προωθούμε στο ΥΠΑΑΤ, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη όλης της υπαίθρου, συμβάλλοντας στην αναζωογόνησή της, στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, που αποτελεί σήμερα το πλέον οξυμένο κοινωνικό μας πρόβλημα. Τέλος, οι εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες σε συνδυασμό με τις καινοτόμες και πρωτοπόρες μεταποιητικές βιομηχανίες, ενισχύουν τις εξαγωγές μας χάρη στα εξαιρετικά προϊόντα».

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Έρχονται επιχορηγήσεις για 2.000 νέους ελεύθερους επαγγελματίες από τον ΟΑΕΔ

Επιχορηγήσεις 10.000 ευρώ σε 2.000 νέους ελεύθερους επαγγελματίες έως 35 ετών αναμένεται να δώσει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.
Το πρόγραμμα αφορά 2.000 νέους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα επιδοτηθούν με το ποσό των 10.000 ευρώ έκαστος, προκειμένου να δημιουργήσουν τη δική τους μικρή επιχείρηση.
 Το πρόγραμμα θα στηριχθεί οικονομικά από το ΕΣΠΑ, αλλά και από κοινωνικά κονδύλια, ενώ καθοριστικά κριτήρια επιλογής των ανέργων θα είναι η οικογενειακή κατάσταση, ο χρόνος ανεργίας και το εισόδημα. Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση ανέργων στην απασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
 Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν την ιδιότητα του ανέργου και να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης, ενώ θα πρέπει ακόμη να έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας σε Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ, να έχουν ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα άλλου κράτους μέλους της EE ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

 Επιπλέον, για να υπαχθεί κάποιος στο πρόγραμμα θα πρέπει να διαθέτει αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ), ενώ οι άντρες υποψήφιοι οφείλουν να έχουν εκπληρώσει ή απαλλαγεί νόμιμα από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Από κόσκινο οι αιτήσεις του ΕΣΠΑ



Η πορεία απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ το 2013, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη με τους επικεφαλής των Διαχειριστικών Αρχών, τους γενικούς γραμματείς υπουργείων και τους Περιφερειάρχες.
Την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η εκκαθάριση των έργων που θα απενταχθούν από το παρόν πρόγραμμα και θα ενταχθούν στο επόμενο επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, δεδομένου ότι οι εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ έχουν φθάσει στο 161% του προϋπολογισμού του προγράμματος, και οι συμβάσεις στο 115%.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα εξής:
-Έγινε ενημέρωση για την πορεία αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών ημερών.
-Καταστρώθηκε σχέδιο δράσης για τη μεγιστοποίηση της εισροής Κοινοτικών πόρων εντός του έτους.
-Τονίστηκε η ανάγκη να υποβληθούν περισσότερες ενδιάμεσες αιτήσεις πληρωμών αντί μιας στο τέλος Δεκεμβρίου. Για το λόγο αυτό, ζητήθηκε να επισπεύσουν οι φορείς υλοποίησης των έργων τις πληρωμές προς τους αναδόχους.
-Δεδομένου ότι οι εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ έχουν φθάσει στο 161% του προϋπολογισμού του προγράμματος, και οι συμβάσεις στο 115%, επισημάνθηκε η ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η εκκαθάριση των έργων που θα απενταχθούν από το παρόν πρόγραμμα και θα ενταχθούν στο επόμενο. Τονίστηκε ακόμη ότι για τον ίδιο λόγο ότι δεν θα πρέπει να γίνονται νέες εντάξεις εκτός αν υπάρχουν ειδικοί λόγοι που το επιβάλουν.

Στη σύσκεψη αναλύθηκε επίσης η ρύθμιση που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή, με στόχο τη διευκόλυνση και επιτάχυνση απορρόφησης των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με την οποία επιτρέπεται στο ΥΠΑΑΝ η υπερδέσμευση (overbooking) κονδυλίων προς τους φορείς, χωρίς να μεταβάλλεται το ανώτατο όριο δαπανών που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Η διάταξη αυτή, που ψηφίστηκε στις 30 Οκτωβρίου έχει ήδη ενεργοποιηθεί από τη γενική γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων/ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα το υπουργείο Ανάπτυξης να έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής πιστώσεις ύψους 6,775 δις. ευρώ από το ΠΔΕ, έναντι 6,65 δις. που είναι το συνολικό ύψος του ΠΔΕ για εφέτος.

Η δυνατότητα υπερδέσμευσης κονδυλίων δίνεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να υπάρξουν στο τέλος του χρόνου αδιάθετα κονδύλια του ΠΔΕ στις περιπτώσεις π.χ. που ορισμένοι φορείς του Δημοσίου ή εργολάβοι καθυστερήσουν την υλοποίηση των συμβάσεων ή την υποβολή αιτημάτων πληρωμής.

Η εκτέλεση του ΠΔΕ του 2013 εξελίσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό, καθώς από τα 6,65 δις. που προβλέπει ο προϋπολογισμός και τα 6,775 δις. πιστώσεων που έχουν εγκριθεί, το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και επί τη βάσει των αιτημάτων των φορέων του Δημοσίου:
-Έχει εγκρίνει το σύνολο των αιτημάτων χρηματοδότησης που έχουν υποβληθεί (συνολικά 4,633 δις. ευρώ) και
-Έχει διαθέσει προς πληρωμή τα ποσά που έχουν ζητήσει οι φορείς (συνολικά 4,262 δις.) Από αυτά οι φορείς του Δημοσίου, έχουν πληρώσει τα 3,324 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η ροή των χρηματοδοτήσεων εξαρτάται από το ρυθμό υλοποίησης των έργων από τους φορείς, που έχουν την ευθύνη υλοποίησης τους. Ωστόσο όπως συμβαίνει κάθε χρόνο οι εκταμιεύσεις επιταχύνονται στο τελευταίο δίμηνο του έτους, εξέλιξη που αναμένεται να διευκολυνθεί εφέτος λόγω εφαρμογής της δυνατότητας υπερδέσμευσης κονδυλίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα από τη 18η θέση που βρισκόταν πέρυσι ως προς τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ, μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, εφέτος βρίσκεται στην 4η. Στόχος της σημερινής σύσκεψης ήταν οι ρυθμοί απορρόφησης να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, λόγω και των αναγκών της πραγματικής οικονομίας.

Σοβαρή καθυστέρηση στα Σχέδια Βελτίωσης στη δυτική Μακεδονία

Στο στάδιο των αξιολογήσεων και εγκρίσεων βρίσκεται ακόμα και σήμερα το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης, αν και οι τελευταίες αιτήσεις των αγροτών για χρηματοδότηση κατατέθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2011. Αυτό καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας και Περιφερειακός Σύμβουλος Βαγγέλης Σημανδράκος.
Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας και Περιφερειακός Σύμβουλος Βαγγέλης Σημανδράκος.Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας και Περιφερειακός Σύμβουλος Βαγγέλης Σημανδράκος.
Όσον αφορά την περιοχή του, ο κ. Σημανδράκος υπογραμμίζει ότι μέχρι σήμερα (2 χρόνια από την αρχική υποβολή) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχουν λάβει έγκριση περίπου 350 αγρότες (το 70% των εκτιμώμενων εγκρίσεων). Από αυτούς, σε διάστημα 9 μηνών, μόνο οι 53 (το 15%επί των μέχρι τώρα εγκεκριμένων) έχουν καταθέσει αίτημα πληρωμής.
Επ’ αυτού, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας ζητά από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης των υπόλοιπων επενδυτικών σχεδίων, με πιο ενεργό ρόλο από τις αγροτικές διευθύνσεις, αλλά και επενδυτικά αγροτικά προϊόντα από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανά τομέα και την επιτέλους την ενεργοποίηση του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.
Ολόκληρη η σχετική επιστολή του Βαγγέλη Σημανδράκου έχει ως εξής:
Σχέδια Βελτίωσης: υπάρχει σοβαρό θέμα!
Κύριε Υπουργέ,
ο αγροτικός κόσμος οδηγείται σε αδιέξοδο από την πορεία υλοποίησης του δημοφιλούς και πολυδιαφημιζόμενου προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης.
Οι τελευταίες αιτήσεις υπαγωγής για χρηματοδότηση κατατέθηκαν τον Σεπτέμβριο 2011, αλλά δυστυχώς μέχρι και σήμερα βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο των αξιολογήσεων και εγκρίσεων. Πράγματι, ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί (7.700 αιτήσεις πανελλαδικά) ήταν παράγοντας που θα επέφερε καθυστερήσεις, αλλά κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί, ότι ο κύκλος ολοκλήρωσης θα ξεπερνούσε τα 2 χρόνια.
Σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας κατατέθηκαν περίπου 600 αιτήσεις για χρηματοδοτική ενίσχυση από τις οποίες θετική εισήγηση αναμένεται ή καλύτερα εκτιμάται για πάνω από 500. Αυτό γιατί κάποιοι δεν θα αποδεχθούν, μερικοί θα απορριφθούνε και ορισμένοι δεν κατάφεραν να στείλουν φυσικό φάκελο (υπέβαλαν μόνο ηλεκτρονική αίτηση).
Έτσι λοιπόν, στις αρχές του 2013 στάλθηκαν από το ΥΠ.Α.Α.Τ οι πρώτες εγκρίσεις (16 μήνες από την υποβολή των φακέλων). Μέχρι σήμερα (2 χρόνια από την αρχική υποβολή) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχουν λάβει έγκριση περίπου 350 αγρότες (το 70% των εκτιμώμενων εγκρίσεων). Από αυτούς, σε διάστημα 9 μηνών, μόνο οι 53 (το 15%επί των μέχρι τώρα εγκεκριμένων) έχουν καταθέσει αίτημα πληρωμής. Με τρεις λέξεις: υπάρχει σοβαρό θέμα!
Σημειολογικά αναφέρεται η προηγούμενη προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης του 2008, η οποία υλοποιήθηκε  το 2009 και 2010. Σε εκείνη την προκήρυξη στο πρώτο εξάμηνο από την αποστολή της πρώτης έγκρισης  κατέθεσαν αίτηση για πληρωμή το 60% των εγκεκριμένων αγροτών. Απλησίαστο ποσοστό για τα σημερινά δεδομένα.
Το οικονομικό πλήγμα για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι ισχυρό αν αναλογιστούμε ότι τα 500 Σχέδια Βελτίωσης θα δεσμεύσουν – κατ’ εκτίμηση- επενδυτικά κονδύλια για περισσότερα από 60 εκ ευρώ.
Από την παραπάνω καταγραφή αριθμών και ποσοστών αντιλαμβάνεται κανείς ότι η στόχευση των Σχεδίων Βελτίωσης έχει αποτύχει και παραπαίει το αγροτικό σύμπλεγμα με τις επεκτάσεις του.
Το πρόβλημα εστιάζεται στο μητροπολιτικό μοντέλο αξιολόγησης των επενδυτικών φακέλων και στον συγκεντρωτικό ρόλο του ΥΠ.Α.Α.Τ. Δομές και αγροτικές διευθύνσεις της Περιφέρειας αγνοήθηκαν και το έμπειρο γεωτεχνικό προσωπικό απλά κλήθηκε να βοηθήσει και όχι να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Τα κυρίαρχα όμως προβλήματα για την ομαλή ροή του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης είναι η έλλειψη ρευστότητας, η αμφισβήτηση της αγροτικής φερεγγυότητας και η έλλειψη τραπεζικής πίστης.
Σήμερα οι συστημικές τράπεζες δεν διαθέτουν τραπεζικά προϊόντα για επενδυτές του αγροτικού τομέα. Παρά τις βαρυσήμαντες εξαγγελίες των μεγαλοστελεχών τους και τις υποχρεώσεις τους - που απορρέουν από την ανακεφαλαιοποίηση - οι χορηγήσεις των  δανείων είναι μηδαμινές.  Οι αγρότες δεν μπορούν να δανειστούν εξαιτίας των υπερβολικών απαιτήσεων σε εγγυήσεις (αστικά ακίνητα υψηλής αξίας, τριτεγγυητές με καταθέσεις κλπ). Το αποτέλεσμα είναι ούτε χίλια ευρώ δάνειο.
Δυστυχώς η απώλεια της ΑΤΕ – μέχρι πέρυσι στυλοβάτης της αγροτικής οικονομίας- κλόνισε την αγροτική πίστη, το υφιστάμενο εμπορικό – εφοδιαστικό αγροτικό δίκτυο και επηρέασε τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Παρατηρήθηκε εγκατάλειψη καλλιεργούμενων εκτάσεων, μείωση της εγχώριας παραγωγής, υποβίβαση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και είναι μείωση θέσεων απασχόλησης σε παρένθετες επιχειρήσεις.
Τι πρέπει να γίνει:
• επιτάχυνση και άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης των υπόλοιπων επενδυτικών σχεδίων,
• ενεργό ρόλο των αγροτικών διευθύνσεων των Αποκεντρωμένων Περιφερειών στην πορεία του προγράμματος,
• κυβερνητική απόφαση διαμέσου της Τράπεζας της Ελλάδος για στήριξη του αγροτικού τομέα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
• επενδυτικά αγροτικά προϊόντα από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανά τομέα.
• ενεργοποίηση – επιτέλους - του ταμείου αγροτικής επιχειρηματικότητας,
• και ρύθμιση των αγροτικών δανείων λαμβάνοντας υπόψη τα κοινωνικά, εισοδηματικά και τα περιουσιακά στοιχεία των αγροτών.
Κύριε Υπουργέ, ακούμε από το πολιτικό σύστημα συχνά πυκνά το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι ο πρωτογενής τομέας έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος. Ναι μπορεί να βοηθήσει αλλά όχι να λύσει το πρόβλημα.
Τη συμβολή αυτή ας μην την αναχαιτίζουμε με πολιτικές και πρακτικές τύπου Σχεδίων Βελτίωσης, διότι είναι φανερό ότι οδηγούμε σε προδιαγεγραμμένο θάνατο την αγροτική οικονομία.
Με τιμή
Βαγγέλης Σημανδράκος
Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.  & Περιφερειακός Σύμβουλος

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

«Εκτός ΙΚΑ» όσες επιχειρήσεις χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές

«Εκτός ΙΚΑ» τίθενται από αύριο -καθώς δεν θα μπορούν να υποβάλλουν Ανακεφαλαιωτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για την ασφάλιση του προσωπικού τους- όσες επιχειρήσεις έχουν οφειλές και δεν τις ρυθμίζουν εντός δέκα ημερών από την παραλαβή των ηλεκτρονικών ειδοποιήσεων (e-mail ή και sms) που αρχίζει να αποστέλλει το Ταμείο.
Τη «φραγή» στην ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων των ασυνεπών εργοδοτών, τη διεκδίκηση των απλήρωτων εισφορών (1 δισ. φέτος και 5-6 δισ., από προηγούμενα έτη) και τον ηλεκτρονικό έλεγχο, σε μηνιαία βάση, των υποβαλλόμενων ΑΠΔ και των ποσών που αντιστοιχούν στις δηλώσεις των επιχειρήσεων, ανακοίνωσαν ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης και ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, στο εννεάμηνο του 2013 οι αποκλίσεις μεταξύ των εισφορών που δηλώθηκαν με την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) και των ποσών που πληρώθηκαν φτάνουν τα 720 εκατ. και σε ετησιοποιημένη βάση το 1 δισ. Στο πλαίσιο της απόφασης για «χτύπημα» της εισφοροδιαφυγής και «κάλυψη» μέρους του χρηματοδοτικού κενού από τις απλήρωτες εισφορές, οι Γ. Βρούτσης και Ρ. Σπυρόπουλος ανακοίνωσαν τέσσερα μέτρα άμεσης εφαρμογής:
1. Από αύριο, 6 Νοεμβρίου, θα γίνονται αυτόματες διασταυρώσεις των υποβληθεισών μηνιαίων εισφορών σε σχέση με τις καταβληθείσες. Σε περίπτωση απόκλισης, θα εκδίδεται μηχανογραφικά Πράξη Επιβολής Εισφορών, η οποία θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον οφειλέτη και όσοι δεν εξοφλούν ή δεν ρυθμίζουν τις οφειλές θα χάνουν το δικαίωμα υποβολής μέσω διαδικτύου της ΑΠΔ του επόμενου μήνα (θα «περνούν» υποχρεωτικά από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ όπου θα τους ζητείται να τακτοποιήσουν τις οφειλές για να υποβάλλουν ΑΠΔ).
2. Αποστέλλονται περί τις 200.000 ειδοποιητήρια σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από προηγούμενα χρόνια για να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές αφού δεν θα μπορούν να υποβάλλουν ΑΠΔ.
3. Επεκτείνεται ο έλεγχος των εισφορών των ΑΠΔ με τα στοιχεία που δηλώνονται στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» σε σχέση με τα ακριβή στοιχεία των μονάδων αυτών στη δήλωση ασφάλισης μέσω των μηνιαίων ΑΠΔ και, σε περίπτωση διαφοράς, επιβάλλεται το υψηλό πρόστιμο των 10.550 ευρώ ανά εργαζόμενο. Ο έλεγχος θα επεκταθεί από την 1η Ιανουαρίου 2014 και ως προς τις αποδοχές που δηλώνονται για την απόδοση του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.
4. Από την 1η Δεκεμβρίου 2013 εντάσσονται στο σύστημα υποβολής της μηνιαίας ΑΠΔ και οι εισφορές που αντιστοιχούν στο σύνολο των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης και εφάπαξ.
«Την ήρα από το στάρι» 
Ως «δύσκολη, αλλά, αναγκαία και δίκαιη απόφαση», χαρακτήρισε ο Γ. Βρούτσης τη «φραγή» στην υποβολή ΑΠΔ σε όσους δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. «Ενα μικρό ποσοστό επιχειρήσεων λειτουργεί σε βάρος των συνταξιούχων και των υγιών επιχειρήσεων, σε βάρος τελικά των θυσιών που καταβάλλει ο ελληνικός λαός... Βάζουμε τέλος στην πρακτική του 'υποβάλλω ΑΠΔ και δεν καταβάλλω ούτε ένα ευρώ'... Θα χωρίσουμε την ήρα από το στάρι», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Υπεγράφη η απόφαση ένταξης των δικαιούχων στη δράση 1.4 «Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές» σε 4 Νομούς

Υπεγράφη η απόφαση ένταξης των δικαιούχων στη δράση 1.4 «Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές» σε Φωκίδα, Κιλκίς, Κοζάνη και Αιτωλοακαρνανία
..Υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη η απόφαση ένταξης των επιτυχόντων δικαιούχων παραγωγών στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας που υπέβαλαν αίτηση ενίσχυσης στο πλαίσιο της δράσης 1.4 «Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές» του Μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007–2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
kapnos30..Η παρούσα δράση παρέχει τη δυνατότητα σε πρώην καπνοπαραγωγούς που εγκατέλειψαν την καλλιέργεια του καπνού και στράφηκαν σε αρδευόμενες καλλιέργειες να καλλιεργήσουν ξηρικά σε συγκεκριμένο ποσοστό της επιλέξιμης έκτασης. Στόχος της δράσης είναι η προστασία του περιβάλλοντος με τη μείωση της κατανάλωσης του αρδευτικού νερού, τη μείωση της χρήσης χημικών εισροών και τον περιορισμό της έκλυσης αερίων των θερμοκηπίων. Δικαιούχοι της δράσης είναι γεωργοί που αναλαμβάνουν την υποχρέωση για μια πενταετία να καλλιεργούν σε συγκεκριμένο ποσοστό της επιλέξιμης έκτασης, ξηρική αμειψισπορά όπως σκληρό ή μαλακό σιτάρι, βρώμη και βίκο.
..Η υπογραφή των αποφάσεων ένταξης για τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας θα γίνεται αμέσως μετά την αποστολή στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥπΑΑΤ των αποτελεσμάτων αξιολόγησης από τις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
πηγή : ΥΠΑΑΤ

160 προγράμματα κατάρτισης για νέους αγρότες

Με 2.238.000 ευρώ θα επιχορηγηθεί ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα, για την επαγγελματική κατάρτιση αυτοαπασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα.
Μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμο Χαρακόπουλο, θα υλοποιηθούν 160 προγράμματα κατάρτισης, τα οποία θα παρακολουθήσουν 3.800 αγρότες.
Η παρακολούθησή τους, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πληρωθούν την τρίτη δόση του πριμ πρώτης εγκατάστασης, που κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 3.500 ευρώ.
Ήδη έχουν υλοποιηθεί 210 αντίστοιχα προγράμματα για 4.500 νέους αγρότες σε όλη την επικράτεια, προϋπολογισμού 2.900.000 ευρώ, ενώ με την ολοκλήρωση των νέων προγραμμάτων, θα έχει εκπαιδευτεί το σύνολο των 8.300 δικαιούχων του μέτρου «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» 2009-2010.
Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν εντός του Νοεμβρίου να μετάσχουν στα προγράμματα, βάσει της ημερομηνίας ένταξής τους στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, τηλεφωνικώς και με συστημένη επιστολή από τον τοπικό υπεύθυνο του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.

Τα προγράμματα γεωργικής επαγγελματικής κατάρτισης έχουν διάρκεια 150 ώρες, δηλαδή πέντε εβδομάδες, και παρέχουν στους νέους αγρότες εξειδικευμένες γνώσεις για το τεχνικό μέρος της καλλιέργειας ή της εκτροφής.
Επιπροσθέτως, οι συμμετέχοντες ενημερώνονται για θέματα σχετικά, μεταξύ άλλων, με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του υπουργείου και τις δυνατότητες χρηματοδότησης από πόρους της ΕΕ, την επιχειρηματική γεωργία, την καινοτομία στην παραγωγική διαδικασία, την υγιεινή και ασφάλεια της αγροτικής εργασίας και με την προώθηση αγροτικών προϊόντων.
Οι νέοι αγρότες λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης, εφόσον ολοκληρώσουν με επιτυχία την αξιολόγησή τους και καλύψουν τις συνολικές απαιτήσεις του προγράμματος κατάρτισης, μία εκ των οποίων είναι η ανελλιπής παρακολούθησή του. Η βεβαίωση αυτή αποτελεί προαπαιτούμενο για την πληρότητα του φακέλου που υποχρεούται να καταθέσει ο νέος αγρότης για να εισπράξει την τρίτη δόση του πριμ πρώτης εγκατάστασης, ύψους 3.500 ευρώ κατά μέσο όρο, που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο 15% του συνολικού ποσού.
Η κατάρτιση των Νέων Αγροτών εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού», το οποίο υλοποιείται με συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, και αφορά στις:
α) 8 Περιφέρειες Σύγκλισης (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρος, Ιόνια Νησιά, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο), με προϋπολογισμό 1.250.000 ευρώ.
β) 3 Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου (Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Αττική), με προϋπολογισμό 778.000 ευρώ.
γ) 2 Περιφέρειες Σταδιακής Εισόδου (Στερεά Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο), με προϋπολογισμό 210.000 ευρώ.

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ερώτηση: πότε θα προκηρυχθεί το Μέτρο 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών»;

Με αφορμή την καθυστέρηση που παρατηρείται στην προκήρυξη του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, κατέθεσε εκ νέου ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, ρωτώντας για την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.
..«Με την παρούσα ερώτηση επανέρχομαι σε προγενέστερο αναπάντητο ερώτημα (Αρ. πρωτ. 1499/11.09.2013) αναφορικά με την επικείμενη προκήρυξη του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών».
Πρόκειται για ένα Μέτρο που προσφέρει επαγγελματική διέξοδο σε σημαντική μερίδα νέων ανέργων που επιθυμούν να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα. Συγχρόνως, είναι ένα κίνητρο για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα και την στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος.
Βάσει των παραπάνω ερωτάται ο Υπουργός, πότε θα προκηρυχθεί το Μέτρο 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών»;».
YΓ: τώρα που τέθηκε η ερώτηση στην Βουλή , λογικά θα υπάρξει και η ανάλογη απάντηση επι του συγκεκριμένου θέματος , δεδομένου ότι οργιάζουν οι φήμες και τα δημοσιεύματα το τελευταίο χρονικό διάστημα για την προκύρηξη του συγκεκριμένου μέτρου, όπου τις περισσότερες φορές  αναφέρουν ως ημερ/νία προκύρηξης  . . .  τέλη Σεπτεμβρίου , . . .  τέλη Οκτωμβρίου κ.τ.λ.
πηγή : in.gr

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Επιταγή έως 20.000 ευρώ για νέους αγρότες

Τσεκ ύψους έως 20.000 ευρώ για νέους αγρότες από 18 έως 40 ετών σε όλη την Ελλάδα φέρνει νέο πρόγραμμα ενίσχυσης στον πρωτογενή τομέα. 

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Εγκατάστασης Νέων Γεωργών», που αναμένεται να τρέξει περί τα τέλη Οκτωβρίου.

Το ποσό που θα είναι διαθέσιμο για το πρόγραμμα είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και το ανώτατο ύψος της παρεχόμενης ενίσχυσης (που διαφοροποιείται ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου) ανέρχεται, κατά κατηγορία περιοχής, στα ακόλουθα ποσά:

- Ορεινές περιοχές μέχρι 20.000 ευρώ.
- Μειονεκτικές περιοχές μέχρι 17.500 ευρώ.
- Λοιπές περιοχές μέχρι 15.000 ευρώ.

Υπόψη λαμβάνονται τα εξής κριτήρια:

- Περιοχή μόνιμης κατοικίας: (α) ορεινή 7.500 ευρώ, (β) μειονεκτική 5.000 ευρώ, (γ) λοιπές περιοχές 2.500 ευρώ.

- Είδος εκμετάλλευσης στη μελλοντική μορφή: (α) κτηνοτροφική 7.500 ευρώ, (β) φυτική 7.500 ευρώ, (γ) μεικτή / μελισσοκομία 5.000 ευρώ.

- Επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης: (α) πάνω από το 120% του εισοδήματος αναφοράς 5.000 ευρώ, (β) 80-120% του εισοδήματος αναφοράς 2.500 ευρώ.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης ενίσχυσης στο μέτρο έχουν φυσικά πρόσωπα, μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας, εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης κατά το δεκατετράμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, εφόσον στο πρόσωπό τους, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, πληρούνται αθροιστικά και οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Είναι ηλικίας από 18 έως 40 ετών.

- Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι μειονεκτικής, ορεινής ή κανονικής περιοχής με πραγματικό πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους.

- Διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να την αποκτήσουν εντός 36 μηνών από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης.

- Υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο μέγιστης χρονικής διάρκειας πέντε ετών, με δεσμευτικούς στόχους και ενδιάμεσες χρονικές προθεσμίες για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους.

Επίσης, τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι: (α) ιδιόκτητα ή μισθωμένα ή συνδυασμός τους, (β) μεγαλύτερα ή ίσα της ελάχιστης έκτασης κατά τύπο αγροτεμαχίου που είναι επιλέξιμος στα καθεστώτα της ενιαίας ενίσχυσης και σε κάθε άλλη περίπτωση μεγαλύτερα ή ίσα των 1.000 τ.μ. (1 στρέμμα), με εξαίρεση τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, στα οποία είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτά και μικρότερα αγροτεμάχια. Το ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι ιδιόκτητο και καταγεγραμμένο στα μητρώα και στα βιβλιάρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

πηγή: zougla.gr

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Οδηγός Καινοτομίας για μικρές επιχειρήσεις

Η πληροφόρηση για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με έμφαση στη διάσταση της καινοτομίας και των συνεργασιών, αποτελεί μια από τις βασικές υπηρεσίες που παρέχονται από τη Μονάδα Καινοτομίας και Συνεργατικών Σχηματισμών του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.
Στόχος των ενεργειών πληροφόρησης είναι η υποστήριξη των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε διαδικασίες διάχυσης στρατηγικής πληροφόρησης σε θέματα σχετικά με την καινοτομία, τις τεχνολογικές εξελίξεις και την εξέλιξη παραμέτρων που αφορούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στο ευρύτερο εθνικό σύστημα καινοτομίας.
Η Μονάδα Καινοτομίας και Συνεργατικών Σχηματισμών παρέχει εξατομικευμένη τεχνολογική και επιχειρηματική πληροφόρηση σε θέματα τεχνολογικής ανάπτυξης, μεταφοράς τεχνολογίας, καινοτομίας, εργαλείων χρηματοδότησης, νομοθετικού πλαισίου, διαδικασιών εισαγωγής και ανάπτυξης καινοτομικών σχεδίων, διαδικασιών ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών διασυνδέσεων, καθώς και ενημέρωση για επιχειρηματικές εκδηλώσεις.
Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι επίσης η ενίσχυση της συμμετοχής των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε έργα και προγράμματα έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, μέσα από την παροχή έγκυρης πληροφόρησης και τεχνικής υποστήριξης για υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης και ανεύρεση συνεργατών. Παράλληλα, παρέχεται εξατομικευμένη ενημέρωση και καθοδήγηση σε περιπτώσεις σύστασης νέων εγχειρημάτων ή μετασχηματισμού για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, η Μονάδα Καινοτομίας και Συνεργατικών Σχηματισμών έχει δημιουργήσει εξειδικευμένο έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό, με έμφαση στις ιδιαιτερότητες των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων,
Ο Οδηγός Καινοτομίας εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 4 «Εφαρμογή δράσεων υποστήριξης των μικρών επιχειρήσεων σε θέματα καινοτομίας και μορφών συνεργασίας», της Πράξης«Δράσεις για την ενίσχυση του ρόλου της καινοτομίας και των μορφών συνεργασίας στις μικρές επιχειρήσεις του ΕΠ "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013"».
Σκοπός του Οδηγού Καινοτομίας είναι να εισαγάγει τον αναγνώστη σε θέματα που συνδέονται με την καινοτομία και τη διαχείρισή της. Επιπλέον, φιλοδοξεί να αποτελέσει εργαλείο για τις μικρές επιχειρήσεις που θέλουν να εισαγάγουν διαδικασίες οι οποίες θα τους επιτρέψουν να καινοτομήσουν.
Ο Οδηγός ξεκινά με την παρουσίαση της μετάβασης στην οικονομία της γνώσης(Κεφ. 2) και τις επιπτώσεις της μετάβασης αυτής για τις μικρές επιχειρήσεις.
Το Κεφάλαιο 3 ασχολείται με τον πλέον πολύτιμο πόρο της νέας εποχής, δηλαδή την ίδια τη γνώση, καθώς και τη διαχείρισή της.
Το επόμενο κεφάλαιο (Κεφ. 4) αποτελεί τον πυρήνα αυτού του οδηγού, αφού παρουσιάζει θέματα διαχείρισης καινοτομίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ανοιχτό μοντέλο καινοτομίας. Καθώς στο πλαίσιο του ανοιχτού μοντέλου καινοτομίας οι επιχειρήσεις αναζητούν την καινοτομία όχι μόνο σε επίπεδο προϊόντων και διαδικασιών, αλλά και σε επίπεδο επιχειρηματικού μοντέλου,
το επόμενο κεφάλαιο (Κεφ. 5) είναι αφιερωμένο στα επιχειρηματικά μοντέλα.
Στο επόμενο μέρος του παρόντος οδηγού (Κεφ. 6) τονίζεται η σημασία της δημιουργίας ενός οικοσυστήματος που επιτρέπει τη δημιουργία γνώσης και την ανάπτυξη καινοτομίας.
Στο Κεφάλαιο 7 παρουσιάζονται οι εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης της καινοτομίας, ενώ το τελευταίο τμήμα αυτού του οδηγού παρουσιάζει πρακτικά βήματα τα οποία θα βοηθήσουν τις μικρές επιχειρήσεις που θέλουν να καινοτομήσουν στο πλαίσιο του ανοιχτού μοντέλου καινοτομίας.
Κατεβάστε τον οδηγό καινοτομίας ΕΔΩ.
ΑΝΚΟ/Enterprise Europe Network-Hellas, 24610.24022 & 24610.27946 (εσωτ.676,677), e-mail: info@anko-eunetwww.anko.gr & www.anko-eunet.gr, fax:24610.40210, Φον Καραγιάννη 1-3, 50100 Κοζάνη

Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για άνεργους επιστήμονες με εξειδίκευση σε αντικείμενα συναφή με τον αγροτικό χώρο με τη συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) υλοποιεί πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας το οποίο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρωπινού Δυναμικού που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαικό Κοινωνικό Ταμείο στα πλαίσια του ΕΣΠΑ.
Στα πλαίσια της δράσης, 445 άνεργοι επιστημόνες Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής εκπαίδευσης οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι σε αντικείμενα συναφή με τον αγροτικό χώρο και συγκεκριμένα γεωτεχνικοί (γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι), τοπογράφοι μηχανικοί και οικονομολόγοι θα τοποθετηθούν σε εξειδικευμένες θέσεις πρακτικής εξάσκησης σε υπηρεσίες του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) και θα πιστοποιηθούν για την εργασιακή εμπειρία που θα αποκτήσουν για ένα εξάμηνο (800 ώρες). Η υποβολή αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελιδα του ΟΠΕΚΕΠΕ έως τις 29/10/2013.
Συμμετοχή στο Πρόγραμμα
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αρχίζει την Δευτέρα 14/10/2013 και λήγει την Τρίτη 29/10/2013, ώρα 14:00 μμ.
Κάθε ενδιαφερόμενος για να συμμετέχει στο Πρόγραμμα πρέπει:
  • να συμπληρώσει και να υποβάλλει ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ την φόρμα «Αίτηση Συμμετοχής» το αργότερο μέχρι την Τρίτη 29/10/2013 και ώρα 14:00. Κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να υποβάλλει μία αίτηση και για ένα μόνο νομό. Σε αντίθετη περίπτωση η αίτηση θα απορρίπτεται.
  • Να διαφυλάξει το αποδεικτικό της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησής του η οποία εμφανίζεται σε εκτυπώσιμη μορφή (pdf) και στην οποία αναγράφεται ο «Κωδικός Αριθμός Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ). Ο κωδικός αυτός είναι μοναδικός για κάθε «Αίτηση Συμμετοχής» και χρησιμοποιείται αντί για το ονοματεπώνυμο του αιτούντος σε όλα τα έγγραφα που δημοσιεύονται στο πλαίσιο του προγράμματος.
Διαδικασία υλοποίησης - Μητρώο Ωφελουμένων
Οι συμμετέχοντες άνεργοι στο πρόγραμμα θα επιλεγούν με τα κριτήρια και τη διαδικασία που προβλέπεται στο πλήρες κείμενο της Πρόσκλησης και θα εγγραφούν στο Μητρώο Ωφελουμένων που θα συγκροτήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της πρόσκλησης. Οι άνεργοι, που θα εγγραφούν στο Μητρώο Ωφελουμένων, δεν θα υπερβούν τα 445 άτομα, τα οποία αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συμμετέχουν στο ενιαίο σύστημα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.
Μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων, οι ωφελούμενοι για να έρθουν σε επαφή και να εξοικειωθούν με βασικές έννοιες και μεθοδολογίες που αφορούν τα αντικείμενα αρμοδιότητας του ΟΠΕΚΕΠΕ θα συμμετάσχουν σε ημερίδες που θα πραγματοποιηθούν από στελέχη του Οργανισμού και στις 13 περιφέρειες της χώρας.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕγια την υλοποίηση του συστήματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας θα ορίσει για κάθε Ωφελούμενο έναν Υπεύθυνο Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας ο οποίος θα συντάσσει από κοινού με τον Ωφελούμενο το εξατομικευμένο σχέδιο απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για με βάση τις δεξιότητες και τα προσόντα του όπως αυτά δηλώθηκαν στην αίτηση του και θα παρακολουθεί τακτικά την πρόοδο του ωφελουμένου και θα τον καθοδηγεί αναλόγως των εργασιών στις οποίες θα συμμετέχει.
Στη συνέχεια και με τη βοήθεια των εξατομικευμένων σχεδίων, οι ωφελούμενοι θα τοποθετηθούν στην κατάλληλη θέση, ώστε να συμμετέχουν και να υποβοηθούν τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ στις εργασίες του Οργανισμού. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα έχουν αποκτήσει πιστοποιημένη εργασιακή εμπειρία σε αντικείμενα συναφή με τις αρμοδιότητες του ΟΠΕΚΕΠΕ και συγκεκριμένα, στα εξής αντικείμενα:
  • στις Αιτήσεις Ενίσχυσης των αγροτών σε σχέση με τη συμμόρφωσή τους στις απαιτήσεις των υφιστάμενων κανόνων Ενιαίας Ενίσχυσης
  • στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου των Αιτήσεων που εφαρμόζεται τόσο στα αλφαριθμητικά όσο και στα γεωχωρικά δεδομένα
  • στις διαδικασίες διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων συμμόρφωσης των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης
  • στη συμβουλευτική στήριξη των αγροτών για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ με έμφαση στη νέες ορθές καλλιεργητικές και περιβαλλοντικές πρακτικές
  • στην ενημέρωση των αγροτών μέσω απλουστευμένων διαδικασιών (έντυπα, οδηγοί κλπ.) των επιχειρηματικών δυνατοτήτων που ανοίγονται για την διαφοροποίηση του γεωργικού επαγγέλματος.

πηγή: epixeiro.gr

ΕΑΕΕ: Ενημέρωση για τη νέα διαδικασία ηλεκτρονικού ελέγχου και εντοπισμού στα ανασφάλιστα οχήματα - Δείτε τα πρόστιμα!

  Στις 21 Ιουνίου 2024 δημοσιεύτηκε ο νόμος 5113/2024 με τον οποίο η Πολιτεία μεταξύ άλλων επιχειρεί να αντιμετωπίσει συνολικά και ριζικά το...