Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Μετά τον καπνό η στέβια?

Παρακολουθώντας σχεδόν όλες τις διαδικασίες ενημέρωσης που τελευταία πραγματοποιούνται στη Δυτική Μακεδονία σχετικά με τον πρωτογενή τομέα, τις δύσκολες σήμερα συνθήκες που βιώνει η γεωργία και η ύπαιθρος θα περιγράψω σήμερα έναν προβληματισμό μου για την ανάπτυξη μιας καινούργιας καλλιέργειας. Είναι μία καλλιέργεια που μπορεί να δώσει μια καινούργια δυναμική και ικανοποιητικό οικονομικά εισόδημα στον γεωργό, στη καλλιέργεια της στέβιας. Μελετώντας την εδαφολογική μελέτη της περιοχής Ασκίου (που υπάρχει), γνωρίζοντας και συνεκτιμώντας εδαφολογικές και κλιματικές παραμέτρους της περιοχής Βοΐου και της όμορης ενιαίας γεωργικής ζώνης των Γρεβενών προτείνω την καλλιέργεια του φυτού αφού ήδη το πειραματικό στάδιο σε περιοχές της Ελλάδας έχει ολοκληρωθεί και η τελική έγκριση έχει δοθεί πλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την συγκεκριμένη καλλιέργεια για την χρησιμοποίηση της  σε τρόφιμα και ποτά.  Στις περιοχές μας όπου η καλλιέργεια του καπνού ήταν από τις κύριες υπό ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση καλλιέργεια η αντικατάσταση της με την συγκεκριμένη καλλιέργεια της Στέβιας θα τύχει και κοινοτικής ενίσχυσης. Στο κείμενο μου αυτό θα παραθέσω μερικά πρώτα στοιχεία για την καλλιέργεια προς ενημέρωση των ενδιαφερόμενων αγροτών.

Τι είναι?

H στέβια είναι ένας μικροσκοπικός θάμνος, γνωστός με την ονομασία «Stevia Rebaudiana Bertoni». Έλκει την καταγωγή του από τη Λατινική Αμερική και καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου, κυρίως στην Κίνα. Πειραματικές καλλιέργειες στέβιας υπάρχουν και στη χώρα μας, σε αγροκτήματα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Γιατί τόσος ντόρος?

Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν διάφορες φυσικές γλυκαντικές ουσίες, όπως η στεβιοσίδη και η ρεμπαουδιοσίδη, που την καθιστούν 60-80 φορές γλυκύτερη από την κοινή ζάχαρη, ενώ το τελικό προϊόν της, που εξάγεται με τη μέθοδο της εκχύλισης, είναι έως και 300 φορές γλυκύτερο. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι 1 κουταλάκι του τσαγιού τυποποιημένο εκχύλισμα στέβιας έχει την ίδια γλυκαντική ικανότητα με περίπου 1 φλιτζάνι ζάχαρη! Ενώ όμως η ζάχαρη περιέχει υδατάνθρακες και αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, η στέβια δεν περιέχει κανενός είδους θερμιδογόνο συστατικό, επομένως δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες, σε οποιαδήποτε ποσότητα κατανάλωσης. Συνεπώς, αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση για τα άτομα που τρώνε πολλή ζάχαρη, προσέχουν τη σιλουέτα τους ή πρέπει να ελέγχουν την πρόσληψη σακχάρων και θερμίδων, π.χ. διαβητικοί και παχύσαρκοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων για ΜΜΕ του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση»

  ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ δύο (2) Δράσεις  κρατικών ενισχύσεων για υφιστάμενες Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού προυπολογισμού 30,0 εκατ.ευρώ κ...