Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Το ιπποφαές ανοίγει νέους δρόμους στους αγρότες

Εναλλακτική πηγή εισοδήματος μπορεί να αποτελέσει η άγνωστη μέχρι πρόσφατα καλλιέργεια στην Ελλάδα του ιπποφαούς, ενώ στην περίπτωση που η αξιοποίηση γίνει στο πλαίσιο ομάδας παραγωγών με τη δημιουργία και μεταποιητικής επιχείρησης, υπάρχει η δυνατότητα και επιδότησης μέσω προγραμμάτων όπως το Leader και ο Αναπτυξιακός νόμος.
Το έλλειμμα σήμερα στον τομέα της μεταποίησης του συγκεκριμένου προϊόντος αναμφίβολα αποτελεί ένα μειονέκτημα, καθιστώντας μονόδρομο για την ενασχόληση με το ιπποφαές τη σύσταση ομάδων παραγωγών για την από κοινού εκμετάλλευση του προϊόντος.
Το ιπποφαές είναι ένα από τα αρχαιότερα φυτά στη γη που συγκαταλέγεται στην κατηγορία των "υπερτροφών" (super foods), όπως είναι η σπιρουλίνα, η αλόη, η γύρη και το τζίνσενγκ, διαθέτοντας 30 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι.
Με το κόστος εγκατάστασης να ανέρχεται σε 800 ευρώ ανά στρέμμα, η μέση στρεμματική απόδοση μετά τα δύο πρώτα χρόνια μπορεί να φτάσει υπό προϋποθέσεις τον 1 τόνο, αποφέροντας έσοδα των 1700 ευρώ ανά στρέμμα.
Με ελάχιστες  απαιτήσεις καλλιεργητικής φροντίδας, το ιπποφαές είναι είδος που προσαρμόζεται πολύ καλά στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες ξηρασίας και παγετού, ενώ μπορεί να φυτευτεί και σε άγονα εδάφη.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων για ΜΜΕ του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση»

  ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ δύο (2) Δράσεις  κρατικών ενισχύσεων για υφιστάμενες Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού προυπολογισμού 30,0 εκατ.ευρώ κ...