Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Μέχρι το τέλος του μήνα η ρύθμιση για τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων


Διορία μέχρι τις 30 Μαρτίου για να υποβάλουν αίτηση για διακανονισμό έχουν οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων. Για όσους υπαχθούν στη σχετική διάταξη αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης μέχρι το τέλος του έτους.
Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, στην οποία αποσαφηνίζεται μια σειρά θεμάτων αναφορικά με τη ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία (με βάση τον ν.4038/2012). Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ευνοϊκή διάταξη, που δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών με έκπτωση 40% επί των πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης μέχρι το τέλος του 2011 οφειλής τους.
Σημειώνεται πως χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα διάρκειας δύο μηνών υπό την προϋπόθεση πως ο διακανονισμός τηρείται έναντι των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Παράλληλα προβλέπεται αυτόφωρο για όσους χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 150.000 ευρώ.
Τέλος, στην εγκύκλιο τονίζεται πως για όσους παίρνουν σύνταξη κάτω των 400 ευρώ τα δώρα και το επίδομα αδείας δεν μπορούν να είναι μεγαλύτερα από το ποσό αυτό. Στο μεταξύ από τις περικοπές στις συντάξεις (40% σε ποσά άνω των 1.000 ευρώ για όσους είναι κάτω των 55 ετών και 20% για ποσά άνω των 1.200 ευρώ για τους υπολοίπους) εξαιρούνται:
- Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή αναπηρίας, οι οποίοι είχαν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με βάση διατάξεις του άρθρου 5 του ν.3232/2004 αλλά τελικά συνταξιοδοτήθηκαν με άλλες διατάξεις και
- Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, των οποίων αποδεδειγμένα η αναπηρία (όπως αυτή προσδιορίζεται στον ν.612.1997 και στα άρθρο 42 του ν.1140/1981) έχει επέλθει μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων για ΜΜΕ του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση»

  ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ δύο (2) Δράσεις  κρατικών ενισχύσεων για υφιστάμενες Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού προυπολογισμού 30,0 εκατ.ευρώ κ...