Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Σε 36 ή 60 δόσεις η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία


Συνεχείς και επίπονες είναι οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους της Τρόικας και δη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να υπάρξει τελικά συμφωνία για μια νέα ρύθμιση χρεών, που θα δώσει ανάσα στους επιχειρηματίες που χρωστάνε, αλλά και την αναγκαία ρευστότητα στα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως το ΙΚΑ.
Χθες, η ηγεσία του υπουργείου συναντήθηκε με εκπροσώπους της Τρόικας και τους διοικητές των τεσσάρων μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων, και σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τη νέα ρύθμιση χρεών.
Η πρόταση των ασφαλιστικών Ταμείων που διαμορφώθηκε κυρίως από τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, υποστηρίζεται όμως και από το γενικό γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτη Κοκκόρη, αφορά ρύθμιση χρεών σε 60 δόσεις.
Την πρόταση φαίνεται πως απορρίπτουν τα στελέχη της Τρόικας, που δεν συζητούν περισσότερες από 36 δόσεις, ενώ θέτουν ταυτόχρονα και συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την πιστοποίηση της οικονομικής δυνατότητας των υπόχρεων επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν και να ολοκληρώσουν τον διακανονισμό. Βάσει των συζητήσεων, υπάρξει μια ταξινόμηση των οφειλών βάσει της οποίας θα γίνει και ο καθορισμός των όρων συμμετοχής στη ρύθμιση.
Σύμφωνα με αυτήν, όσοι οφείλουν στα ασφαλιστικά Ταμεία ποσά έως 50.000 ευρώ θα απαιτείται η κατάθεση μια απεικόνισης της οικονομικής κατάστασης που θα αποδεικνύει τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών.
Για ποσά από 50.000 ευρώ έως 100.000, ο οφειλέτης θα πρέπει να καταθέτει επαρκείς πληροφορίες, μέσω ενός χρηματοοικονομικού χάρτη ή ένα business plan, ενώ για ποσά άνω των 100.000 ευρώ η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης θα πρέπει να πιστοποιείται από τρίτους, προκειμένου τα στοιχεία να είναι αξιόπιστα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικητές των Ταμείων εξέφρασαν την άποψη ότι η βεβαίωση της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο από ανεξάρτητες εταιρείες, ίσως και τράπεζες. Στην πράξη, η διαδικασία που θα ακολουθείται θα είναι αντίστοιχη από αυτήν που ακολουθείται για την έγκριση ενός τραπεζικού δανείου για το οποίο ζητείται από τον επιχειρηματία, συγκεκριμένο επιχειρηματικό πλάνο της επιχείρησης.
Οριστική απόφαση για το θέμα των οφειλών δεν πρόκειται να ανακοινωθεί πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων για ΜΜΕ του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση»

  ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ δύο (2) Δράσεις  κρατικών ενισχύσεων για υφιστάμενες Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού προυπολογισμού 30,0 εκατ.ευρώ κ...