Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Νέο πρόγραμμα κατάρτισης για 8.500 άνεργους αγρότες

Νέο πρόγραμμα για 8.500 ανέργους στον αγροτικό τομέα ξεκινά τον Ιούνιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ» να αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δράσης.

Πρόκειται για επιδοτούμενη κατάρτιση 7.000 ανέργων και 1.500 αυτοαπασχολούμενων και υποαπασχολούμενων στον αγροτικό τομέα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εργασία», η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων θα ανακοινωθεί στις αρχές Ιουνίου μαζί με τα αναλυτικά κριτήρια του προγράμματος, ενώ οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις αιτήσεις μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το πρόγραμμα προβλέπει εκπαιδευτικό επίδομα 4 ευρώ/ ώρα για τους 7.000 ανέργους και 5 ευρώ/ ώρα για τους αυτοαπασχολούμενους και υποαπασχολούμενους. Σκοπός της δράσης είναι η παροχή βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα.
Τι περιλαμβάνει η δράση
Από τη δράση θα προκύψουν 347 προγράμματα κατάρτισης που θα υλοποιηθούν στις 8 Περιφέρειες (υποέργα), στα οποία θα συμμετάσχουν 8.500 δικαιούχοι (7.000 άνεργοι και 1.500 αυτοαπασχολούμενους/ες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών και υποαπασχολούμενοι/ες στον αγροτικό τομέα) και θα περιλαμβάνουν τα στοιχεία που αφορούν το φυσικό και το οικονομικό τους αντικείμενο.
Οι θεματικές ενότητες και το αναλυτικό πρόγραμμα κάθε προγράμματος κατάρτισης θα ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες της περιοχής υλοποίησης της κατάρτισης, το περιεχόμενο είναι προσαρμοσμένο στο επαγγελματικό περίγραμμα «Στέλεχος Αγροτικής Εκμετάλλευσης», που έχει πιστοποιηθεί από το ΕΚΕΠΙΣ και θα καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των εκπαιδευόμενων, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα μαθησιακά αποτελέσματα.
Παράλληλα ένα άλλο υποέργο της δράσης θα είναι η δημοσιότητα και η ευαισθητοποίηση για την προσέλκυση των ομάδων στόχων και την ευρύτερη διάδοση του σχεδίου.
Αυτό θα προκύψει από τη δημιουργία επικοινωνιακής ταυτότητας του έργου, τη δημιουργία διαδικτυακής πύλης, από 35 περιφερειακές και τοπικές ημερίδες, σχεδιασμό και παραγωγή ντοκιμαντέρ σε μορφή DVD, καταχωρίσεις στον εθνικό και περιφερειακό Τύπο, newsletters, τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ για την προβολή του έργου για προβολή σε εθνικούς και περιφερειακούς σταθμούς. Για πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του ΕΠ «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» στη σελίδα http://www.epeaa.gr
Οι δικαιούχοι
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα είναι άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι (μέλη αγροτικών συνεταιρισμών) και υποαπασχολούμενοι στον αγροτικό τομέα και οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι α) να έχουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα και β) το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους να μην υπερβαίνει το αντίστοιχο όριο της φτώχειας ανάλογα με τον αριθμό των οικογενειακών μελών. Στόχος είναι η κατάρτιση στον αγροτικό τομέα σε αντικείμενα σχετικά με δυναμικά είδη καλλιεργειών και εκτροφών, παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων κ.λπ., στις οκτώ Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου 1: Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Ελλάδα, Ηπειρος, Θεσσαλία, Ιόνιοι Νήσοι, Κρήτη και Πελοπόννησος. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων για ΜΜΕ του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση»

  ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ δύο (2) Δράσεις  κρατικών ενισχύσεων για υφιστάμενες Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού προυπολογισμού 30,0 εκατ.ευρώ κ...