Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Η παρακράτηση φόρου για τις παροχές σε είδος μετατίθεται για το 2015

Λύση στο γρίφο της παρακράτησης φόρου για τις παροχές σε είδος που θεωρούνται εισόδημα έδωσε το Υπ.Οικονομικών.

Μετέθεσε την ισχύ της διάταξης για την παρακράτηση του φόρου μετά την 1.1.2015.
Μέχρι τότε, υπάρχει αρκετός χρόνος για να σκεφτούν στο Υπ. Οικ. πως θα κάνουν παρακράτηση στην παροχή αυτοκινήτου, κινητού κατοικίας, κ.λπ. που από 1.1.2014 θεωρούνται εισόδημα σύμφωνα με τον νέο Κ.Φ.Ε.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Σύμφωνα με το άρθρο 13 του νόμου 4172/2013, οποιεσδήποτε παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό πρόσωπο αυτού συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημά του στην αγοραία αξία τους, εφόσον η συνολική αξία των παροχών σε είδος υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ ανά φορολογικό έτος.
Στις παροχές σε είδος συμπεριλαμβάνονται σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, η παροχή αυτοκινήτου, παροχές σε είδος με τη μορφή δανείου, το δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης μετοχών, η παραχώρηση κατοικίας κλπ.

Σύμφωνα επίσης με την παράγραφο 1 του άρθρου 60, οι παροχές σε είδος υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου όπως ακριβώς και το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. 

Το Υπ. Οικ. προβληματίστηκε με τη συγκεκριμένη διάταξη, αφού όπως είναι φυσικό, δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί η παρακράτηση φόρου στις ανωτέρω παροχές σε είδος.

Η λύση ήταν απλή.
Με το νόμο 4223/2014 (παρ 12 άρθρου 26) μετέθεσε την ισχύ της διάταξης του άρθρου 60  (προσθέτοντας μεταβατική διάταξη  στον 4172/2013 - άρθρο 72 παρ. 22)  που προβλέπει την παρακράτηση φόρου για τις παροχές σε είδος για το 2015. Μέχρι τότε κάποιος τρόπος θα βρεθεί. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι και ο ΕΝΦΙΑ ένα χρόνο περίπου πήρε για να οριστικοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων για ΜΜΕ του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση»

  ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ δύο (2) Δράσεις  κρατικών ενισχύσεων για υφιστάμενες Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού προυπολογισμού 30,0 εκατ.ευρώ κ...