Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Σε ισχύ από τον Ιούλιο ο εντοπισμός των ανασφάλιστων οχημάτων.

Σύμφωνα με τη συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε στις 17/6,  η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος μαζί με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), οι έλεγχοι για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οδηγών ξεκινάνε άμεσα!
Σκοπός της συνέντευξης τύπου ήταν η έγκαιρη ενημέρωση του κοινού καθώς ο στόχος της ρύθμισης αυτής είναι η προστασία του κοινωνικού συνόλου και όχι ο αιφνιδιασμός και η τιμωρία του πολίτη.

Η διαδικασία

Μετά τον εντοπισμό ανασφάλιστου οχήματος, μέσω της διασταύρωσης στοιχείων, ο εκάστοτε ιδιοκτήτης θα λαμβάνει ειδοποιητήριο ώστε 
Να πληρώσει παράβολο €250 & να ασφαλίσει το όχημά του μέσα σε 8 ημέρες!

Σε διαφορετική περίπτωση τα στοιχεία του θα πηγαίνουν στην αστυνομία και θα επιβάλλεται από χρηματικό πρόστιμο μέχρι και αφαίρεση πινακίδων.
Συγκεκριμένα, ο Ν. 489/76προβλέπει ότι η κυκλοφορία οχήματος χωρίς το ειδικό αποδεικτικό της ασφάλισης σήμα επισύρει την επιβολή των παρακάτω διοικητικών κυρώσεων:

A. Διοικητικές κυρώσεις
  • Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.
  • Η πρόκληση δε ατυχήματος από όχημα χωρίς το προαναφερόμενο ειδικό σήμα, επισύρει την αφαίρεση πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και επί υποτροπής για τρία χρόνια.
  • Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, βεβαιωθέντος με πράξη της Αστυνομικής Αρχής και εισπραττόμενο με τις οικείες διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε, 1.000€ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500€ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και των 250€ για τα δίκυκλα.

Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.

B. Ποινικές κυρώσεις
  • Φυλάκιση από 2 μήνες έως 1 χρόνο
  • Χρηματική ποινή έως €3.000

Να υπενθυμίσουμε ότι στο πλαίσιο της προστασίας και ενημέρωσης του πολίτη, έχει τεθεί σε εφαρμογή από 01/05/2015, μια καινοτόμος εφαρμογή ηλεκτρονικού ελέγχου από το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου.
Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στον κάθε ιδιοκτήτη οχήματος, να μπαίνει στο site του Επικουρικού και πληκτρολογώντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός του και το ΑΦΜ του, να επιβεβαιώνει ότι το όχημά του εμπεριέχεται στη λίστα των ασφαλισμένων οχημάτων - εάν το όχημά του δεν περιλαμβάνεται στη λίστα, τότε ο κάτοχος πρέπει να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρεία με την οποία έχει συνάψει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ώστε να λυθεί το ζήτημα. Διάβασε περισσότερα εδώ.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επικουρικού Κεφαλαίου, έχουν εντοπιστεί ήδη περισσότερα από 2.000 πλαστά συμβόλαια και η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι ανάλογος ελεγκτικός μηχανισμός θα υλοποιηθεί σύντομα και για τα ΚΤΕΟ!

Η ασφάλιση από αστική ευθύνη είναι θέμα υπευθυνότητας και συνείδησης.
Εάν το όχημά σου είναι ανασφάλιστο, προστάτεψε τον εαυτό σου και τους γύρω σου και απέφυγε το πρόστιμο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων για ΜΜΕ του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση»

  ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ δύο (2) Δράσεις  κρατικών ενισχύσεων για υφιστάμενες Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού προυπολογισμού 30,0 εκατ.ευρώ κ...