Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Αίτημα για παράταση 6 - 12 μηνών του ΕΣΠΑ και επιπλέον 2 δισ.

Επιπλέον κοινοτικά κονδύλια, περισσότερα των 2 δισ. ευρώ, για το νέο ΕΣΠΑ (2014 - 2020) καθώς και παράταση του τρέχοντος προγράμματος κατά 6 έως 12 μήνες ώστε να ξεπαγώσουν πληρωμές 1 δισ. ευρώ ζητά η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα.
Τα παραπάνω, όπως και τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές του νέου αναπτυξιακού νόμου, παρουσίασε χθες κατά τη διάρκεια της πρώτης του συνέντευξης Τύπου ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Νίκος Χριστοδουλάκης. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα μέχρι το 2020 θα χρειαστεί 100 δισ. ευρώ νέων επενδύσεων, και παρατήρησε πως μόνο τα 20 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ δεν αρκούν, δίνοντας έμφαση στα κίνητρα για την ενεργοποίηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Ο κ. Χριστοδουλάκης παρουσίασε τις ενέργειες που θα αναλάβει για το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο, καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους με τρόπο που να παραπέμπει σε υπουργό εκλεγμένης κυβέρνησης. Ο ίδιος βέβαια έσπευσε να διασκεδάσει αυτήν την εικόνα λέγοντας: «Εμείς είμαστε υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν υπηρεσιακά προβλήματα...».
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 -2020 κι έκανε γνωστό πως την ερχόμενη εβδομάδα στα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα βρίσκονται στην Αθήνας θα υποβάλει πρόταση διεκδίκησης μεγαλύτερου ποσού. Υπενθυμίζεται ότι μαζί με την εθνική συμμετοχή το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 26 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η χώρα έχει το δικαίωμα να ζητήσει το 2016 την ενεργοποίηση της «ρήτρας αναθεώρησης», δηλαδή να διατεθούν άλλα 2 δισ. ευρώ. Ο υπουργός διευκρίνισε, χωρίς να αποκαλύψει τα επιπλέον κονδύλια που θα διεκδικήσει, ότι αυτά που θα αιτηθεί δεν θα αντιστοιχούν μόνο στα ποσά της ρήτρας αναθεώρησης.
Εξήγησε ότι το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 - 2020 σχεδιάστηκε με δεδομένα προ κρίσης: «Είναι αναγκαίο για τη χώρα ενός ΕΣΠΑ εξόδου από την κρίση», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα ζητήσει να μπει και το κριτήριο της αύξησης της απασχόλησης προκειμένου να χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις και έργα, ενώ κρίνει σημαντικό και την αλλαγή των δράσεων που θα ενισχυθούν λαμβάνοντας υπόψη τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση.
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου 2007-2013, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι θα ζητήσει την παράτασή του από 6 έως 12 μήνες επικαλούμενος την κρισιμότητα της κατάστασης της χώρας. Αν ικανοποιηθεί το αίτημα από την Κομισιόν θα ξεπαγώσουν... πληρωμές 1 δισ. ευρώ.
Άλλη μία πρωτοβουλία του υπουργού θα είναι και η συνάντησή του στις 11 Σεπτεμβρίου με τις Επιτροπές Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ (δήμους, περιφέρειες κ.λπ.), ενώ πριν από τις εκλογές θα επιδιώξει ο ίδιος να μεταβεί στις Βρυξέλλες.
Επίσης μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν ξεκαθαριστεί τα έργα που δεν μπορούν να ενταχθούν στο τρέχον ΕΣΠΑ.
Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 
Τέσσερις νέες καινοτομίες του σχεδιαζόμενου αναπτυξιακού νόμου παρουσίασε ο κ. Χριστοδουλάκης που, μεταξύ άλλων, συνδυάζουν τη χρηματοδότηση αλλά και την αναδιάρθρωση δανείων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση. Θύμισε μάλιστα την αποτυχία των προηγούμενων επενδυτικών νόμων με νούμερα. Το 2004 αν εγκρίθηκαν 10.000 έργα, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς μόλις 5.000, ενώ άλλα 2.000 είναι μη ενεργά.
Το 2011 εντάχθηκαν 1.200 και υλοποιήθηκαν μόλις εννέα έργα.
Οι τέσσερις νέες καινοτομίες του νέου αναπτυξιακού νόμου, περιγράφηκαν από τον υπουργό ως εξής:
• Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν μεγάλο πρόβλημα εξεύρεσης ίδιων κεφαλαίων. Για τον σκοπό αυτό προτείνεται η δημιουργία ενός fund στο οποίο θα υπαχθούν οι μικρομεσαίοι. Το fund θα είναι εισηγμένη εταιρεία ώστε να ελέγχεται από όλους τους αρμόδιους μηχανισμούς.
• Σήμερα υπάρχει απουσία ενός μηχανισμού αξιόπιστης μέτρησης της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων. Προβλέπεται η δημιουργία ενός Οργανισμού Πιστοληπτικής Αξιολόγησης Η οργάνωση θα αναληφθεί από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών που θα αξιολογεί την φερεγγυότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και θα δίνει μια διαβάθμιση η οποία θα είναι δημόσια. Η διαβάθμιση της εταιρείας θα είναι προϋπόθεση για την ένταξή της στον αναπτυξιακό νόμο.
• Σήμερα η χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι σε χαμηλά επίπεδα (0,3% του ΑΕΠ) πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Πρέπει να ενισχυθεί η δυνατότητα των επιχειρήσεων να καινοτομούν. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα επιδοτεί την έρευνα και ανάπτυξη των επιχειρήσεων που θα αποτελεί και ιδιαίτερο κριτήριο επιλεξιμότητας.
• Σήμερα υπάρχουν πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα επιδοτεί τις επιχειρήσεις που συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της απασχόλησης.
«Χωρίς νέα μαζική απασχόληση, η χώρα και η κοινωνία θα καταρρεύσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλάκης προσθέτοντας: «Μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να την δώσει. Μόνο ο ιδιωτικός τομέας είναι ικανός να μας θρέψει και να σηκώσει την κοινωνία...».
Σχέδιο Γιούνκερ
Ειδική ημερίδα προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομίας την ερχόμενη εβδομάδα για την καλύτερη προετοιμασία του φακέλου που θα υποβάλει η Ελλάδα προς χρηματοδότηση από το «πακέτο» Γιούνκερ.
Περιλαμβάνει 325 δισ. ευρώ για όλη την Ε.Ε. και σύμφωνα με τον υπουργό ξεκινά η προπαρασκευή της υποβολής προτάσεων. Για τον σκοπό αυτό θα γίνει ημερίδα με τη συμμετοχή βιομηχανιών, τουριστικών επιχειρήσεων και λοιπών αρμόδιων φορέων.

πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΑΕΕ: Ενημέρωση για τη νέα διαδικασία ηλεκτρονικού ελέγχου και εντοπισμού στα ανασφάλιστα οχήματα - Δείτε τα πρόστιμα!

  Στις 21 Ιουνίου 2024 δημοσιεύτηκε ο νόμος 5113/2024 με τον οποίο η Πολιτεία μεταξύ άλλων επιχειρεί να αντιμετωπίσει συνολικά και ριζικά το...