Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Στο μισό ο φόρος για μεταβιβάσεις ακινήτων

Δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα από το καλοκαίρι προαναγγέλλει με αποκλειστική του δήλωση στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Ο φόρος μεταβίβασης θα μειωθεί στο 4% από 8% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου μέχρι 20.000 και στο 5% από 10% για το ποσό πάνω από τις 20.000 ευρώ. Ετσι αν κάποιος αγοράσει ακίνητο αξίας 150.000 ευρώ, θα καταβάλει για φόρο μεταβίβασης 7.300 ευρώ, ενώ με το σημερινό καθεστώς θα πληρώσει 14.600 ευρώ.
«Η μείωση της φορολογίας στις αγοραπωλησίες των ακινήτων βρίσκεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την τόνωση της κτηματαγοράς», δηλώνει ο υπουργός προσθέτοντας ότι «οι δημοσιονομικές απώλειες θα καλυφθούν από άλλες πηγές εσόδων στο πλαίσιο των αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα».
Ελαφρύνσεις στο κόστος για την απόκτηση ακινήτων με μείωση στο μισό του φόρου μεταβίβασης και την πλήρη κατάργηση των αμοιβών δικηγόρων στη σύνταξη των συμβολαίων προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την τόνωση της «χειμαζόμενης» κτηματαγοράς. Η νέα ρύθμιση, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει λάβει το «πράσινο φως» από την τρόικα, θα συνδυασθεί με τις επικείμενες αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.
Πέραν της μείωσης κατά 50% των συντελεστών του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η πτώση του συντελεστή ΦΠΑ 23% που επιβάλλεται σήμερα στις μεταβιβάσεις ακινήτων με άδεια οικοδομής μετά την 1-1-2006 αλλά, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, «υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος» λόγω των επιφυλάξεων της τρόικας και της δημοσιονομικής στενότητας.
0,01% έως 1% της αντικειμενικής
Τα «παράπλευρα» οφέλη
Με την κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρου στις μεταβιβάσεις θα μειωθούν τα «παράπλευρα» έξοδα, δηλαδή οι αμοιβές τους.
ΨΑΛΙΔΙ 50% ΣΤΟΝ ΦΟΡΟ
Η μείωση της φορολογίας στις αγοραπωλησίες βρίσκεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την τόνωση της κτηματαγοράς, ενώ οι δημοσιονομικές απώλειες θα καλυφθούν από άλλες πηγές εσόδων στο πλαίσιο των αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα
Το σχέδιο για τις αλλαγές στην αγορά ακινήτων, στο οποίο έχει καταλήξει το οικονομικό επιτελείο έπειτα από τις εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, προβλέπει μείωση των υφιστάμενων συντελεστών του φόρου μεταβίβασης κατά 50%, δηλαδή στο 4% από 8% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου μέχρι 20.000 ευρώ και στο 5% από 10% για το ποσό πάνω από τις 20.000 ευρώ. Ετσι με το νέο καθεστώς αν κάποιος αγοράσει ακίνητο συνολικής αξίας 150.000 ευρώ θα καταβάλει για φόρο μεταβίβασης το ποσό των 7.300 ευρώ ενώ με το σημερινό καθεστώς θα πληρώσει 14.600 ευρώ, δηλαδή ο συγκεκριμένος αγοραστής θα έχει όφελος της τάξης των 7.300 ευρώ.
Παράλληλα με την κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα μειωθούν τα «παράπλευρα» έξοδα για την απόκτηση του ακινήτου καθώς οι αμοιβές δικηγόρων υπολογίζονται με κλιμακωτούς συντελστές από 0,01% μέχρι και 1% ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου.
Σε δεύτερη φάση σχεδιάζεται η μείωση κατά 3-5 ποσοστιαίες μονάδες του ΦΠΑ που επιβάλλεται στις αγοραπωλησίες καινούργιων ακινήτων εκτός της πρώτης κατοικίας και ο οποίος είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Με τις παραπάνω κινήσεις, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι τα κόστη μεταβίβασης που στη χώρα μας είναι εξαιρετικά υψηλά και συνολικά φθάνουν στο 11,8% (το 9,5% από τον φόρο μεταβίβασης και το 2,5% από τα έξοδα για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, τέλη υποθηκοφυλακείου κ.ά.) της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου να μειωθούν στο μισό, περίπου στο 6% όπως συστήνουν διεθνείς οργανισμοί και η Παγκόσμια Τράπεζα που παρέχει συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας νευραλγικών τομέων της οικονομίας. Επισημαίνεται ότι από τα συγκριτικά στοιχεία η Ελλάδα έχει διπλάσιο κόστος σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και το κόστος είναι συγκρίσιμο με αυτό των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής. Εδικότερα ενώ στη χώρα μας ο συντελεστής είναι 8-10% στην Ιταλία κυμαίνεται μεταξύ 6% και10% και στην Αυστρία, Ιρλανδία και Σουηδία στο 1% έως 3,5%. Η μόνη χώρα με υψηλότερη από την Ελλάδα φορολογία είναι το Βέλγιο.
Οι αντικειμενικές
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το όφελος από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών θα εξαρτηθεί από την επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών καθώς στις περιοχές που οι τιμές θα πέσοαυν το κέρδος για τον αγοραστή θα είναι παλλαπλάσιο της μείωσης των συντελεστών, ενώ αντίθετα σε περιοχές που η αύξηση είναι μεγάλη η ελάφρυνση θα περιοριστεί και σε ορισμένες περιπτώσεις θα εξανεμισθεί. Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι το δημοσιονομικό κόστος από τη μείωση του φόρου μεταβίβασης θεωρείται μικρό και αντιμετωπίσιμο καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι λόγω καθίζησης της κτηματαγοράς τα τελευταία χρόνια οι εισπράξεις του Δημοσίου έχουν περιορισθεί δραστικά και βαίνουν συνεχώς μειούμενες.
Χωρίς ενημερώτητες
...και «κούρεμα» στη γραφειοκρατία
Πέραν της φορολογίας θα υπάρξει και απλοποίηση των διαδικασιών για την προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου. Ειδικότερα με το νέο σύστημα ο ενδιαφερόμενος θα δηλώνει υπεύθυνα ότι είναι φορολογικά ενήμερος και όταν ξεκινούν οι διαδικασίες για την πώληση του ακινήτου μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά το TAXIS θα ελέγχει αυτόματα το φορολογικό προφίλ του ενδιαφερόμενου και την αλήθεια της υπεύθυνης δήλωσης για την ενημερότητά του. Εξάλλου, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει και το ενδεχόμενο της κατάργησης της υποχρεωτικής επίδειξης ασφαλιστικής ενημερότητας κατά τη χρονική στιγμή της μεταβίβασης του ακινήτου. Σημειώνεται ότι η απαίτηση για ασφαλιστική ενημερότητα του πωλητή είναι ένας έμμεσος έλεγχος για λογαριασμό του ΙΚΑ, που δεν έχει όμως σχέση με τη συναλλαγή της μεταβίβασης. Ετσι, το βασικότερο σενάριο που προωθείται είναι να συνεχίσει η ύπαρξη της ασφαλιστικής ενημερότητας και αυτή να επιδεικνύεται σε ενδεχόμενο έλεγχο ή σε τακτά διαστήματα. Δεν θα αποτελεί όμως μέρος της διαδικασίας μεταβίβασης του ακινήτου.
ΠΗΓΗ : ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΑΕΕ: Ενημέρωση για τη νέα διαδικασία ηλεκτρονικού ελέγχου και εντοπισμού στα ανασφάλιστα οχήματα - Δείτε τα πρόστιμα!

  Στις 21 Ιουνίου 2024 δημοσιεύτηκε ο νόμος 5113/2024 με τον οποίο η Πολιτεία μεταξύ άλλων επιχειρεί να αντιμετωπίσει συνολικά και ριζικά το...