Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Ποιες πληρωμές αναμένουν οι αγρότες μέχρι τέλος του έτους

Από τον 1ο Πυλώνα της νέας ΚΑΠ, έχουμε τη «Μητέρα» των πληρωμών δηλαδή την εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης (30%), την πράσινη ενίσχυση καθώς και την ενίσχυση των γεωργών νεαρής ηλικίας μέχρι 40 ετών.
Όλες αυτές οι ενισχύσεις θα δοθούν κοντά στις 20 Δεκεμβρίου 2016
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι στις 20 Δεκεμβρίου θα γίνει και η πληρωμή  όλων όσων δεν πληρώθηκαν για διαφόρους λόγους, την προκαταβολή της Βασικής ενίσχυσης που είχε δοθεί   27 Οκτωβρίου 2016.
Υπάρχουν 7 κατηγορίες αγροτών που δεν πληρώθηκαν την προκαταβολή και από αυτές τις κατηγορίες οι πιο σημαντικές είναι των:
  • 500 περίπου παραγωγών που η Γ.Γ.Δ.Ε λόγω λάθους τους εμφάνισε ως μη Ενεργούς Γεωργούς
  • 753 παραγωγών που δεν είχε ολοκληρωθεί ο διοικητικός έλεγχος των μεταβιβάσεων Δικαιωμάτων από κληρονομιά.
  • 203 παραγωγοί που στην προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης είχαν με δικαιούμενο ποσό μικρότερο των 250 ευρώ, τώρα με την εξόφληση του Δεκεμβρίου, όσοι εξ αυτών θα συμπληρώσουν πάνω από 250 ευρώ θα πληρωθούν κανονικά στην εκκαθάριση.

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Σχετικά με το αγροτικό πετρέλαιο και σε ερώτησή μας προς τη νέα υφ. Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, αν αληθεύουν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι πάμε για το 2017, η υφυπουργός μας απάντησε ότι δεν ευσταθούν αυτές οι πληροφορίες, έτσι κατ’ επέκταση αυτό που συνάγεται είναι ότι αναμένουμε την πληρωμή του μέσα στο Δεκέμβριο μήνα.

ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Αναφορικά τώρα με τις πληρωμές των τευτλοκαλλιεργητών, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΕΒΖΧρήστος Ρώσσιος, την Τετάρτη 30-11-2016 έγινε κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών χρηματικό ποσό για την εξόφληση της παραγωγής του 2015 και την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η ολοσχερής εξόφληση του 2015, ενώ για την πληρωμή της παραγωγής του 2016, ο πρόεδρος της ΕΒΖ μας ανέφερε πως θα γίνει πολύ σύντομα και σε κάθε περίπτωση μέσα στο Δεκέμβριο.

ΑΓΡΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Όσον αφορά τώρα τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, του 2ου Πυλώνα της ΚΑΠ, και  τα οποία είναι:
Βιολογική Γεωργία,  Βιολογική Κτηνοτροφία, Σπάνιες Φυλές, Μείωση Νιτρορύπανσης κλπ, το προηγούμενο χρονικό διάστημα έγινε η πληρωμή εκκρεμοτήτων του έτους 2012, και ξεκίνησε και η πληρωμή του έτους 2013 μέσα στο Νοέμβριο, ενώ μέσα στο Δεκέμβριο, θα γίνει και η πληρωμή του έτους 2014. Για το έτος 2015, που κανονικά θα έπρεπε να πληρωθεί μέχρι τέλος του έτους, αυτό δεν φαίνεται να πραγματοποιείται, λόγω συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά κυρίως λόγω των καθυστερημένων αποστολών των καταστάσεων πληρωμής από τις ΔΑΟΚ προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ και έτσι για το έτος 2015 η πληρωμή θα γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2017.

ΝΕΑ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΗ
Σχετικά με τη νέα εξισωτική αποζημίωση έτους 2016, εδώ έχουμε μία σειρά γεγονότων και αλλαγών, αφού τα προηγούμενα χρόνια με την παλιά εξισωτική, είχαμε περίπου 70.000 τελικούς δικαιούχους (κυρίως κτηνοτρόφους), ενώ τώρα, με την καινούργια της νέας ΚΑΠ θα έχουμε περίπου 260.000, δηλαδή έχουμε 4πλασιασμό των δικαιούχων.
Αυτό γίνεται διότι σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Κανονισμό, όσοι διαθέτουν αγροτεμάχια ή βοσκότοπο σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και είναι ενεργοί αγρότες, δικαιούνται ενίσχυση από την εξισωτική αποζημίωση.
Το αρχικό ποσό της νέας εξισωτικής για το έτος 2016 ήταν περίπου 160 εκατ. ευρώ, κατόπιν το ΥΠΑΑΤ αύξησε το ποσό και το έφτασε στα 216 εκατ. ευρώ, και πριν λίγες ημέρες (24 Οκτ) έγινε και νέα αύξηση του ποσού (για τους ορεινούς δικαιούχους) και το συνολικό ποσό έφτασε στα 244 εκατ. ευρώ.
Έτσι λοιπόν πριν την τελευταία αύξηση του ποσού η καταληκτική ημερομηνία για τυχόν ενστάσεις των δικαιούχων ήταν στις 30 Νοεμβρίου, μετά την αύξηση του ποσού και την εκ νέου κατανομή, η προθεσμία για ενστάσεις πήγε μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η πληρωμή της εξισωτικής θα γίνει λίγο πριν ή λίγο μετά τα Χριστούγεννα για ολόκληρο το δικαιούμενο και όχι προκαταβολή.
Επίσης, οι εκκρεμότητες της εξισωτικής αποζημίωσης για το έτος  2015, ενώ αρχικά ήταν να καταβληθούν μέχρι τέλος του έτους, τώρα μετά τις αλλαγές πάνε με τον καινούργιο χρόνο, δηλαδή αρχές 2017.
Τέλος εντός των επόμενων ημερών θα πληρωθούν στους δικαιούχους κτηνοτρόφους όλες οι εκκρεμείς οικονομικές αποζημιώσεις του 2016 για την Οζώδη Δερματίτιδα και τα λοιπά προβλήματα υγείας των ζώων, συνολικού ύψους περί τα 5,5 εκατ. ευρώ.

Πηγή: http://www.agroekfrasi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων για ΜΜΕ του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση»

  ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ δύο (2) Δράσεις  κρατικών ενισχύσεων για υφιστάμενες Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού προυπολογισμού 30,0 εκατ.ευρώ κ...